Złota zupa kukurydziana

0 (0 ocen)

  • 40 min

kremowa zupa z kukurydzy

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kolba kukurydzy
    1 -2 skrzydełka z kurczaka
    pół cebuli
    1 marchewka
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    imbir
    4 łyżki śmietany
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    szczypta kurkumy

Złota zupa kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć, zalać wodą dodać marchewkę i cebulę, Wstawić na ogień i gotować. W tym czasie oderwać wszystkie ziarna kukurydzy z kolby, dodać do zupy i gotować ż do miękkości. Skrzydełka wyjąć, oddzielić od kości i włożyć do zupy. Zupę zmiksować przy pomocy blendera dodać przyprawy do smaku i szczyptę kurkumy na wzmocnienie koloru.
    Śmietanę wymieszać z mąką kukurydzianą i podprawić nią zupę.

    Zupę podawać z grzankami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy