Ziołowy gulasz z indyka

0 (0 ocen)

Taki gulasz idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju kasz i ziemniaków. Ja bardzo lubię z kaszą gryczaną, pozostali domownicy z ziemniakami.

Składniki:

  • 500 g mięsa gulaszowego z indyka
    1 marchewka
    1 pietruszki
    1 cebula
    2 -3 suszone grzyby namoczone w zimnej wodzie
    2 łyżeczki przyprawy ziołowej do drobiu
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    pieprz
    sól
    1 łyżka mąki
    50 ml śmietany kremówki
    1 łyżka smalcu / oleju

Ziołowy gulasz z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić z błon, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i na dużym ogniu obsmażyć, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i grzyby.
  • 2. Zalać wodą, tak żeby mięso było całkiem przykryte. Dodać pokrojone warzywa i przyprawy i gotować do miękkości mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Na koniec dodać śmietanę i zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy