Ziemniaki z ziołami do obiadu

0 (0 ocen)

  • 45 min

Aromatyczne ziemniaki z ziołami prowansalskimi

  • 45 min

Składniki:

  • wybrana ilość średnich ziemniaków
    kilka łyżek oleju lub masła
    sól
    zioła prowansalskie

Ziemniaki z ziołami do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy
    Kroimy na plastry
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z termoobiegiem 150 stopni
    Ziemniaki rozkładamy na blasze lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko olejem lub masłem
    Posypujemy solą i ziołami prowansalskimi
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
    Pieczemy 20 minut w termoobiegu lub 30 minut bez termoobiegu

Porady

Jeśli chcemy by ziemniaki nie wysuszyły się zbytnio i nie przywarły do blachy, możemy je przykryć folią aluminiową. Jeśli chcemy by ziemniaki były bardziej chrupiące musimy pamiętać by zdiąć folię na ostatnie kilka minut pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy