ZIEMNIAKI NADZIEWANE MASĄ SZPINAKOWO - TWAROGOWĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

potrawa bardzo smakowała mojemu mężowi

  • 60 min

Składniki:

  • 6 sztuk sporej wielkości ziemniaków
    450 g mrożonego szpinaku ze śmietaną ("Green Grocers" dostępny w Lidl )
    200 g chudego twarogu
    1 jajko
    5 ząbków czosnku
    sól,pieprz do smaku
    100 g żółtego sera
    200 ml jogurtu naturalnego (lub śmietany )

Ziemniaki nadziewane masą szpinakowo - twarogową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy,przecinamy każdy wzdłuż,wkładamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut,tak aby nie były całkiem miękkie.
    Szpinak,najlepiej wcześniej rozmrożony przekładamy do garnka,zagotowujemy.Kiedy lekko przestygnie dodajemy twaróg,przyprawy,jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Ugotowane ziemniaki odcedzamy i studzimy.Z połówek wydrążamy środek ziemniaka.Wyjęty miąższ,rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy szpinakowej,dokładnie ją mieszamy i nakładamy do miseczek z ziemniaków.
    Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą,układamy nadziane ziemniaki,następnie posypujemy je startym serem.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 *C i zapiekamy 15-20 minut.
    Podajemy z jogurtem lub śmietaną.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy