REKLAMA

Zielone kanapki z pastą szpinakowo-twarogową

wyświetlono: 7784 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

W pewnym momencie wszyscy domownicy nabierają ochoty na kanapki z czymś innym, niż wędliny. Wtedy przygotowuję zielone kanapki z rucolą i pastą szpinakowo-twarogową. Dekoruję je koperkiem, kiszonym ogórkiem i żółtą papryką. Nikogo nie muszę zachęcać do jedzenia.

opublikowany: 25.04.2013
Udostępnij Pinterest
  • 15 min

Składniki:

  • pasta szpinakowo-twarogowa :
    -szpinak świeży lub mrożony : 200-300 g
    -twaróg tłusty lub półtłusty : 200 g / kostka
    -śmietana 18 % : 1 łyżka
    -czosnek : 2-3 ząbki
    -sól : 1 łyżeczka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -pieprz ziołowy : 0,5 łyżeczki
    -oliwa : 2 łyżki

    dodatki:
    -rucola : 80-100 g
    -koperek świeży : 2-4 gałązki
    -papryka żółta : 1 sztuka
    -ogórek kiszony (opcjonalnie) : 1 sztuka

    pieczywo :

    kajzerki lub bułki pełnoziarniste : 4-6 sztuk


    do smarowania pieczywa :
    - masło czosnkowe lub zwykłe

Ocena:

(średnia 4.5 z 154 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak umyć, rozdrobnić. Wymieszać z czosnkiem i przyprawami. Na patelni rozgrzać oliwę, szpinak blanszować 4 -5 minut.
  • 2. Twaróg wymieszać ze śmietaną i szpinakiem (najlepiej użyć do tego celu robota kuchennego, ale można również widelcem).
  • 3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Ogórka kiszonego pokroić w plasterki. Rucolę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.
  • 4. Kajzerki przekroić na pół, posmarować masłem, obłożyć rucolą. Przy pomocy szprycy pokryć pastą szpinakowo-twarogową. Udekorować papryką, koperkiem i ogórkiem kiszonym.

Porady

Składniki pasty należy dokładnie połaczyć, aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. Do przygotowania pasty nadaje sie również szpinak mrożony, wówczas nalezy dokładnie odparować wodę.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Kanapki z mięsną pastą

Wykorzystuję ją także do faszerowania jajek.

kategoria: kanapki Pasty opublikowany: 02.08.2012 | wyświetlono: 3543 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE