Ziemniaczki inaczej

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Są wspaniałym dodatkiem do obiadu.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 20 ziemniaków tej samej wielkości
    opakowanie przyprawy do ziemniaków
    olej
    zioła prowansalskie
    sól
    folia aluminiowa
    sos czosnkowy
    duży jogurt naturalny
    mały majonez
    zioła prowansalskie
    4-7 ząbków czosnku

Ziemniaczki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy nacinamy wzdłóż, nie przecinając do końca.
  • 2. Do miseczki wlewamy olej, wsypujemy przyprawę do ziemniaków, dodajemy odrobinę ziół prowansalskich i solimy wedle uznania.
  • 3. Marynatą polewamy ziemniaki, odstawiamy na godzinę co jakich czas mieszając.
  • 4. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego jogurt i majonez. Zioła prowansalskie dodajemy do smaku. Odstawiamy.
  • 5. Z foli aluminiowej wycinamy kwadraty. Na każdy kwadrat układamy ziemniaka, polewamy marynatą i zawijamy tak wszystkie ziemniaki. Układamy na blasze i pieczemy 60 minut w 230 stopniach.
  • 6. Gdy ziemniaki będą gotowe odwijamy z foli i polewamy naszym sosem.

Porady

Ziemniaki tak przygotowane pasują do każdego rodzaju mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy