20 ziemniaków tej samej wielkości
opakowanie przyprawy do ziemniaków
olej
zioła prowansalskie
sól
folia aluminiowa
sos czosnkowy
duży jogurt naturalny
mały majonez
zioła prowansalskie
4-7 ząbków czosnku
Ziemniaczki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy nacinamy wzdłóż, nie przecinając do końca.
2.Do miseczki wlewamy olej, wsypujemy przyprawę do ziemniaków, dodajemy odrobinę ziół prowansalskich i solimy wedle uznania.
3.Marynatą polewamy ziemniaki, odstawiamy na godzinę co jakich czas mieszając.
4.Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego jogurt i majonez. Zioła prowansalskie dodajemy do smaku. Odstawiamy.
5.Z foli aluminiowej wycinamy kwadraty. Na każdy kwadrat układamy ziemniaka, polewamy marynatą i zawijamy tak wszystkie ziemniaki. Układamy na blasze i pieczemy 60 minut w 230 stopniach.
6.Gdy ziemniaki będą gotowe odwijamy z foli i polewamy naszym sosem.
Porady
Ziemniaki tak przygotowane pasują do każdego rodzaju mięsa.
Komentarze