Zielone placki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Placki ziemniaczane z sosem brokułowym. Zdrowe i pożywne!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Placki:
    1,5 kg ziemniaków,
    1 cebula,
    1 jajko,
    2-3 łyżki mąki,
    Olej,
    Sól i pieprz.

    Sos:
    1 brokuł,
    Śmietanka.

Zielone placki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce na grubsze wióry. Cebulę pokroić w kostkę. Składniki połączyć w dużym naczyniu dodać mąkę, jajko sól i pieprz i wymieszać do uzyskania konsystencji lejącego się ciasta.
    Rozgrzać olej na patelni i kłaść niewielkie kupki ciasta rozpłaszczając je na patelni, smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
    Ugotowanego brokuła połączyć ze śmietanką bądź jogurtem naturalnym i zblenderować na konsystencje sosu. Polać nim usmażone placki.

Porady

Nadmiar tłuszczu warto odsączyć ręcznikiem kuchennym.

Notka redakcyjna

PPWS_07-2013

Komentarze

Podobne przepisy