Zeberka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tego wypieku nauczyła mnie mama. Teraz ja go piekę i podbijam serca innych.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1 kostka masła
    2 budynie waniliowe
    cukier puder do smaku
    14 jajek
    2 szklanki cukru kryształu
    2 szklanki mąki krupczatki
    2,5 szklanki mąki zwykłej
    2 łyżki kakao
    2 łyżki proszku do pieczenia
    1 szklanka oleju
    1 szklanka wody
    czekolada do dekoracji

Zeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I: Ubijamy 6 białek na sztywno dodając stopniowo szklankę cukru kryształu. Następnie dodajemy 6 żółtek i miksujemy,potem dodajemy szklankę mąki krupczatki, 1,5 szklanki zwykłej mąki, łyżkę proszku do pieczenia, a na koniec pół szklanki oleju i pół szklanki wody. Mieszamy i wykładamy do wąskiej blaszki. Pieczemy około 0,5h-w zależności od piekarnika.
  • 2. Ciasto II: Ubijamy 8 białek na sztywno dodając stopniowo szklankę cukru kryształu. Następnie dodajemy 8 żółtek i miksujemy,potem dodajemy szklankę mąki krupczatki, 2 łyżki kakao, 1 szklankę zwykłej mąki, łyżkę proszku do pieczenia, a na koniec pół szklanki oleju i pół szklanki wody. Mieszamy i wykładamy do wąskiej blaszki. Pieczemy około 0,5h-w zależności od piekarnika.
  • 3. Masa: Miksujemy margarynę i masło dodając do smaku cukier puder i wystudzone budynie.
  • 4. Ciasta kroimy w porcje-paski, a następnie przekładamy je masą przykładając do siebie na przemian-raz ciemny a raz jasny. Na koniec dekorujemy startą czekoladą. Placek szybki i łatwy w przygotowaniu. Jest to mój numer jeden wśród wszystkich placków! SMACZNEGO

Porady

Ciasto najlepiej smakuje z gorącą czekoladą. Jak kto woli wierzch wypieku można polać roztopioną czekoladą i posypać czarno białymi cukierkami dekoracyjnymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy