1.Ciasto I: Ubijamy 6 białek na sztywno dodając stopniowo szklankę cukru kryształu. Następnie dodajemy 6 żółtek i miksujemy,potem dodajemy szklankę mąki krupczatki, 1,5 szklanki zwykłej mąki, łyżkę proszku do pieczenia, a na koniec pół szklanki oleju i pół szklanki wody. Mieszamy i wykładamy do wąskiej blaszki. Pieczemy około 0,5h-w zależności od piekarnika.
2. Ciasto II: Ubijamy 8 białek na sztywno dodając stopniowo szklankę cukru kryształu. Następnie dodajemy 8 żółtek i miksujemy,potem dodajemy szklankę mąki krupczatki, 2 łyżki kakao, 1 szklankę zwykłej mąki, łyżkę proszku do pieczenia, a na koniec pół szklanki oleju i pół szklanki wody. Mieszamy i wykładamy do wąskiej blaszki. Pieczemy około 0,5h-w zależności od piekarnika.
3.Masa: Miksujemy margarynę i masło dodając do smaku cukier puder i wystudzone budynie.
4.Ciasta kroimy w porcje-paski, a następnie przekładamy je masą przykładając do siebie na przemian-raz ciemny a raz jasny. Na koniec dekorujemy startą czekoladą. Placek szybki i łatwy w przygotowaniu. Jest to mój numer jeden wśród wszystkich placków! SMACZNEGO
Porady
Ciasto najlepiej smakuje z gorącą czekoladą. Jak kto woli wierzch wypieku można polać roztopioną czekoladą i posypać czarno białymi cukierkami dekoracyjnymi.
Komentarze