Kokosowa zeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe: Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Jedna część rozwałkowujemy na blaszkę a do drugiej dodajemy kakao.
2.
Na ciasto które jest rozwałkowane nakładamy powidło. Z ciasta z dodatkiem kakao toczymy wałeczki (około 7-9), które układamy wzdłuż blaszki na powidle. Całość zalewamy bezą kokosową i pieczemy w 180°C przez 30 min. Studzimy.
3.Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywno, dokładamy stopniowo cukier. Do sztywnej masy dokładamy sypkie składniki i delikatnie mieszamy. Wylewamy na ciasto miodowe
4.Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy, dodajemy cukier, następnie żółtka. Do ubitej masy dodajemy wcześniej zmieszane ze sobą pozostałe składniki. Biszkopt pieczemy około 20 min w 180°C.
5.Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch stopniowo dodając masę jajeczną. Na koniec wlewamy rozpuszczona czekoladę
6.Przełożenie.
Ciasto miodowe z wałeczkami zalanymi bezą kokosową, masa czekoladowa, biszkopt orzechowy.
Komentarze