Kokosowa zeberka

4.5 (199 ocen)

  • 40 min

Ciasto jest rewelacyjne. Można do niego użyć innej masy, np. orzechowej. Z każdą efekt końcowy jest pyszny.

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka 36x24 cm
    Ciasto miodowe:
    • 15 dag mąki krupczatki,
    • 15 dag mąki tortowej,
    • 2 łyżeczki miodu,
    • 1 płaska łyżeczka sody,
    • 1 jajko,
    • 15 dag margaryny,

    - Dodatkowo 1 łyżka kakao, powidło.

    Beza kokosowa:
    - 5 białek,
    - ¾ szklanki cukru,
    - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 20 dag kokosu

    Biszkopt orzechowy:
    - 4 jajka,
    - 4 łyżki cukru,
    - 2 łyżki bułki tartej,
    - 0,5 łyżki mąki krupczatki,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 15 dag mielonych orzechów

    Masa czekoladowa:
    - 3 jajka,
    - ½ szklanki cukru,
    - 1 kostka masła,
    - 1 czekolada gorzka,
    - 3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowa zeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosowa zeberka 1. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Jedna część rozwałkowujemy na blaszkę a do drugiej dodajemy kakao.
  • Kokosowa zeberka 2.
    Na ciasto które jest rozwałkowane nakładamy powidło. Z ciasta z dodatkiem kakao toczymy wałeczki (około 7-9), które układamy wzdłuż blaszki na powidle. Całość zalewamy bezą kokosową i pieczemy w 180°C przez 30 min. Studzimy.
  • 3. Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywno, dokładamy stopniowo cukier. Do sztywnej masy dokładamy sypkie składniki i delikatnie mieszamy. Wylewamy na ciasto miodowe
  • 4. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy, dodajemy cukier, następnie żółtka. Do ubitej masy dodajemy wcześniej zmieszane ze sobą pozostałe składniki. Biszkopt pieczemy około 20 min w 180°C.
  • 5. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch stopniowo dodając masę jajeczną. Na koniec wlewamy rozpuszczona czekoladę
  • 6. Przełożenie.
    Ciasto miodowe z wałeczkami zalanymi bezą kokosową, masa czekoladowa, biszkopt orzechowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować