Zapiekany strogonof

0 (0 ocen)

  • 25 min

Wspaniałe, szybkie danie na ciepło. Idealne dla niespodziewanych gości.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
    500 g pieczarek
    1 cebula
    przyprawa do kurczaka
    200 ml śmietanki kremówki
    olej do smażenia

    1 opakowanie ciasta francuskiego


Zapiekany strogonof - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę do kurczaka, wymieszać, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

  • 2. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, usmażyć razem na niewielkiej ilości oleju. Dodać do kurczaka, wymieszać. Poddusić razem ok. 5 minut. Wlać śmietankę, krótko zagotować.

  • 3. Przełożyć do 8 kokilek.

  • 4. Ciasto francuskie podzielić na 8 kwadratów, każdym z nich przykryć kokilki, lekko przycisnąć do brzegów naczynia.

  • 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C, piec ok. 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy