Zapiekanka z purée ziemniaczanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy , myjemy , kroimy w mniejsze kawałki , gotujemy z dodatkiem soli do zmięknięcia. Odcedzamy , osuszamy nad ogniem , dodajemy mleko oraz masło-ugniatamy na jednolitą masę.
2.Kiełbasę oraz obraną cebulę kroimy w kostkę , przesmażamy chwilkę , dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone , doprawiamy pieprzem , chili i szczyptą soli- mieszamy , smażymy 3-4 min.
4.Następnie kładziemy resztę ziemniaków, pokrojoną w krążki kapustę pekińską oraz wiórki masła.
Zapiekamy 20 min pod przykryciem w 180 st. po czym zdejmujemy przykrywkę zapiekamy 15 min
Porady
Zapiekanka smakuję za równo na ciepło jak i na zimno , sama lub z ulubionym sosem.
Jeśli wolimy łagodny smak zapiekanki chili zastąpmy słodką papryką.
Komentarze