Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée

4.5 (199 ocen)

  • 50 min

Pyszne, sycące danie

  • 50 min

Składniki:

  • Dla trzech osób:
    250 g mięsa mielonego wieprzowego, 4 duże ziemniaki
    1 łyżka masła, 1/4 szkl. mleka, 2 ząbki czosnku, pieprz
    2 szalotki, 1 duża marchewka, 1 łyżka oleju, sól
    4 plasterki żółtego sera, kilka łyżek wody gazowanej
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1 łyżeczka suszu natki pietruszki, 1/2 łyżeczki bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Puree Zapiekanki

Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju do zeszklenia. Marchewkę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy papryką ostrą, bazylią i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok 5 minut). Solimy do smaku. Dodajemy wodę gazowaną i marchewkę, zwiększamy ogień i smażymy cały czas mieszając, aż woda odparuje. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy plasterki sera.
  • 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatołową i ugniatamy. Przeciskamy przez praskę bezpośrednio nad żaroodpornym naczyniem lub przekładamy ugniecione ziemniaki łyżką. Całość posypujemy natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy, odstawiamy na bok żeby "odetchnęła" (na około 10 minut) i podajemy. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować