Zapiekanka z kaszy jaglanej z bananem, kokosem i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanka świetnie sprawdza się jako słodki, letni obiad. Jest bardzo sycąca.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kasza jaglana - 220g
    Mleko - 1 szklanka
    Woda - 1 szklanka
    Cukier - 3 łyżki
    Jogurt Skyr waniliowy - 500g (może być gęsty serek)
    Banan - 2 szt
    Cynamon - 1 łyżeczka
    Kokos - garść
    Masło - do nasmarowania naczynia żaroodpornego

Zapiekanka z kaszy jaglanej z bananem, kokosem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z kaszy jaglanej z bananem, kokosem i cynamonem. 1. Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą co najmniej 4 razy.
    Mleko i wodę gotujemy razem z cukrem. Dodajemy kaszę i na małym ogniu gotujemy, aż kasz będzie miękka (15-20 minut). Kasza powinna w tym czasie wchłonąć cały płyn.

    Kaszę mieszamy z jogurtem waniliowym. Połowę kaszy wykładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy cynamonem i kładziemy pokrojone wzdłuż banany.
  • Zapiekanka z kaszy jaglanej z bananem, kokosem i cynamonem. 2. Wykładamy resztę kaszy i posypujemy kokosem.

    Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut.
  • Zapiekanka z kaszy jaglanej z bananem, kokosem i cynamonem. 3. Najlepiej smakuje na ciepło.

Porady

Zamiast kokosu można użyć płatków migdałowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy