Zapiekanka z cukinii

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką i stawiam pierwsze kroki w kuchennym świecie. Zapiekanka z cukinii to smakowite i pełne witamin danie dla całej rodziny. Idealne na jesienny obiad.

Składniki:

  • ● 1 kg niedużych cukinii
    ● 50 dag pomidorów
    ● 20 dag cebuli
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 75 dag mączystych ziemniaków
    ● po łyżce suszonych ziół: bazylia, rozmaryn, tymianek
    ● 4 łyżki oliwy
    ● 25 dag śmietany
    ● 4 jajka
    ● 15 dag startego sera gouda
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    ● sól, pieprz

Zapiekanka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z cukinii 1. Cukinie myjemy i kroimy
    wzdłuż na cienkie plastry. Pomidory
    sparzamy, obieramy i kroimy
    w kostkę. Cebulę i czosnek
    siekamy. Ziemniaki obieramy,
    myjemy i kroimy w plasterki.
  • 2. Cebule i czosnek szklimy na
    oliwie. Dodajemy pomidory i dusimy,
    aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 3. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną
    i serem, doprawiamy pieprzem
    i gałką muszkatołową.
  • 4. W natłuszczonej formie układamy
    warstwami: warzywa, zioła,
    sos pomidorowy i sos serowy.
    Każdą warstwę solimy.
    Zapiekankę z cukinii
    pieczemy 40 minut w 180 °C.

Porady

● Zapiekanka z cukinii zyska lepszy smak, jeśli zamiast suszonych ziół użyjemy świeżych. ● Do zapiekanki najlepiej podawać grzanki z masłem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy