ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne sezonowe danie.Podawać gorące jako samodzielne danie.

Składniki:


  • 1 bakłażan
    2 młode marchwie
    1 mały kawałek pora
    6 ząbków czosnku
    2 ogórki małosolne
    15 dkg.rozdrobnionego żółtego sera
    1 laska kiełbasy polskiej wędzonej
    1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    1 pomidor
    2 łyżki keczupu pikantnego
    2 łyżki oleju
    sól,pieprz

Zapiekanka z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka z bakłażana 1.



    Bakłażan pokroić na 3 cm. krążki,usunąć gniazda
    nasienne,umyć,paskami zdjąć część skórki,lekko posypać solą
    i pieprzem.Pozostałe warzywa oczyścić,umyć i pokroić: czosnek w
    kostkę,ogórki w zapałkę,pomidor w kostkę,por w piórka,marchew
    zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Kiełbasę pokroić w
    kostkę,ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnić
    blenderem,bazylię posiekać.

  • zapiekanka z bakłażana 2.
    Na patelni rozgrzać olej,zeszklić
    czosnek i por.
  • zapiekanka z bakłażana 3.
    Dodać pozostałe warzywa,kiełbasę i smażyć do
    czasu odparowania wody
  • zapiekanka z bakłażana 4. Na koniec włożyć pomidory,chwilę smażyć,przyprawić do smaku
    przyprawami,wlać keczup,wsypać bazylię i wymieszać.
  • zapiekanka z bakłażana 5. Naczynie żaroodporne cienko wyłożyć usmażonymi
    warzywami,poukładać bakłażany.Każdy nadziać farszem warzywnym.
  • zapiekanka z bakłażana 6.
    Całość posypać żółtym serem.
  • zapiekanka z bakłażana 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego
    do 190C i zapiekać 15 min.Zmniejszyć temperaturę do 150C i
    zapiekać jeszcze 10 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy