duży seler
tak samo duże jabłko , albo dwa mniejsze
mała cebula
100 g sera pleśniowego ( mój Lazur )
2 jajka
200 g śmietany 18%
pieprz czarny młotkowany z kolendrą
szczypta chili
sól do smaku
Zapiekanka selerowo - jabłkowa z płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty seler ugotować w osolonej wodzie ok 10 - 12 min.
Wystudzić i obrać.
Zetrzeć na tarce do warzyw na dużych oczkach. Zetrzeć umyte jabłko ( ze skórka ) i dołożyć do selera. Dołożyć również cebulę obraną i pokrojoną w kostkę. Dołożyć pokruszony ser. Wymieszać.
Jajka rozbełtać ze śmietaną z dodatkiem pieprzu czarnego, chili i soli.
Wszystko razem wyrobić i przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
Posypać płatkami migdałowymi.
Pieczenie ok 30 min - 180 stopni.
Smacznego.
Komentarze