Zapiekanka selerowo - jabłkowa z płatkami migdałowymi

0 (0 ocen)

  • 60 min

... ale pyszna.

  • 60 min

Składniki:

  • duży seler
    tak samo duże jabłko , albo dwa mniejsze
    mała cebula
    100 g sera pleśniowego ( mój Lazur )
    2 jajka
    200 g śmietany 18%
    pieprz czarny młotkowany z kolendrą
    szczypta chili
    sól do smaku

    100 g płatków migdałowych

    masło do wysmarowania formy

Zapiekanka selerowo - jabłkowa z płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty seler ugotować w osolonej wodzie ok 10 - 12 min.
    Wystudzić i obrać.
    Zetrzeć na tarce do warzyw na dużych oczkach. Zetrzeć umyte jabłko ( ze skórka ) i dołożyć do selera. Dołożyć również cebulę obraną i pokrojoną w kostkę. Dołożyć pokruszony ser. Wymieszać.
    Jajka rozbełtać ze śmietaną z dodatkiem pieprzu czarnego, chili i soli.
    Wszystko razem wyrobić i przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
    Posypać płatkami migdałowymi.
    Pieczenie ok 30 min - 180 stopni.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy