Zapiekanka makaronowo- borówkowa

0 (0 ocen)

Zapiekankę można serwować na ciepło lub zimno. Podana z bitą śmietaną smakuje pysznie! To letnia propozycja na urozmaicenie popularnego makaronu z twarogiem. Zamiast rodzynek w środku umieściłam borówki. Danie to jest dobre na deser lub bezmięsny obiad!

Składniki:

  • Forma na tarte o średnicy 26 cm
    Składniki:
    • 0,5 kg makaronu świderki,
    • Ok. 80 dag twarogu,
    • 4 jajka,
    • Ok. 0,5- ¾ szklanki cukru (do smaku) ,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 2-3 łyżki śmietany,
    • Ok. 30 dag borówki amerykańskiej,
    • Sezonowe owoce do dekoracji,
    • Bita śmietana do podania,
    • Masło do wysmarowania formy

Zapiekanka makaronowo- borówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie makaronu 1. Makaron gotujemy al. dente. Ugotowany odcedzamy.
    Borówki myjemy i odsączamy z wody.
  • dodanie śmietany 2. Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Do ubitych jajek dodajemy śmietanę.
  • dodanie sera 3. W dalszej kolejności dodajemy ser. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • wyłożenie pierwszej warstwy makaronu 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy warstwę makaronu (połowę ugotowanego). Na makaron wykładamy część borówek.
  • przed pieczeniem 5. Całość zalewamy serem wymieszanym z pozostałymi borówkami. Na wierzch wykładamy pozostały makaron. Zapiekankę pieczemy około 50 minut w 180˚C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy