Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, łososiem i pomidorkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

pomysł na zapiekankę wpadł, gdy przed świętami musiałam opróżnić lodówkę i został z nami na dłużej

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g ugotowanego makaronu penne
    100 g szpinaku mrożonego lub świeżego.
    sól
    pieprz
    60 ml śmietanki kremowej 36%
    jajko
    50 g startej mozzarelli
    50 g gorgonzoli
    100 g łososia wędzonego
    150 g pomidorków koktajlowych
    czosnek

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, łososiem i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg przepisu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Szpinak podsmażyć, dodać czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Śmietankę wymieszać z jajkiem. Doprawić wg uznania.
  • 4. Na makaron wyłożyć szpinak, wędzonego łososia.
  • 5. Na to wyłożyć pokrojoną mozzarellę oraz pokruszoną gorgonzolę.
  • 6. Całość zalać śmietanką z jajkiem.
    Pomidorki przekroić na połówki. Położyć na zapiekance.
  • 7. Piec w nagrzanym do 200 stopniu piekarniku około 20min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy