Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

4.4 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szpinak? mnie on się kojarzy z bajki o Marynarzu Papaju 😉

Bardzo lubię zielone warzywa a w szczególności szpinak. Do mojego przepisu dodaję mrożony, bo taki najbardziej nam smakuje w tej zapiekance.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 opakowania dowolnego makaronu – u mnie jest to Penne
    1 opakowanie mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym (u mnie jest to zawsze firmy Freshona z Lidla)
    500g mięsa mielonego (dowolne) u mnie jest to łopatka
    1 ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    starty na tarce ser żółty
    pieprz
    sól
    szczypta miłości
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu.

    Mrożony szpinak podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku.

    Gdy już będzie rozmrożony, przekładamy go do miski i na tej samej patelni na oleju podsmażamy mięso mielone.

    Gdy nasze mięso będzie gotowe, dodajemy szpinak, sól i pieprz.

    Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu z 5-8min.

    Nasz ugotowany makaron łączymy z naszym szpinakowym mięsem i przekładamy do naczynia do zapiekania.

    Posypujemy startym serem.

    Zapiekamy 5-10min aż do rozpuszczenia się sera.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować