Ryba tu i ryba tam :D Ale co tam...pysznie wyszło. Tuńczyk sam w sobie jest poezją i kwintesencją smaku. Tutaj jest przepysznie wyeksponowany. Ser nadaje pikanterii, natomiast sos wydobywa to, co najlepsze. I te pomidory...
30 min
Składniki:
2 ciabatty
2 jajka
1 pomidor
1 puszka tuńczyka w oliwie
liście bazylii
3 łyżki gęstego majonezu
czarne oliwki bez pestek
100 g sera lazur
sól, pieprz
Sos :
1 puszka makreli w pomidorach
mielona papryczka chili
Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w plastry.
Tuńczyka osączamy z zalewy, rozgniatamy widelcem, mieszamy z majonezem.
Pomidory kroimy w grube plastry.
Oliwki osączamy, kroimy na pół.
Bułki rozkrawamy wzdłuż. Część miąższu usuwamy. Na spodnią część bułki układamy tuńczyka, następnie pomidor, bazylię (posiekaną), oliwki i jajka. Oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy górną częścią. Na wierzch układamy pokrojony na plasterki ser.
Zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C.
W tym czasie przygotowujemy sos:
Do miski przekładamy makrelę wraz z zalewą, doprawiamy do smaku odrobiną zmielonej papryczki chili. Rozgniatamy widelcem.
Komentarze