Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ryba tu i ryba tam :D Ale co tam...pysznie wyszło. Tuńczyk sam w sobie jest poezją i kwintesencją smaku. Tutaj jest przepysznie wyeksponowany. Ser nadaje pikanterii, natomiast sos wydobywa to, co najlepsze. I te pomidory...

  • 30 min

Składniki:

  • 2 ciabatty
    2 jajka
    1 pomidor
    1 puszka tuńczyka w oliwie
    liście bazylii
    3 łyżki gęstego majonezu
    czarne oliwki bez pestek
    100 g sera lazur
    sól, pieprz
    Sos :
    1 puszka makreli w pomidorach
    mielona papryczka chili

Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w plastry.

    Tuńczyka osączamy z zalewy, rozgniatamy widelcem, mieszamy z majonezem.

    Pomidory kroimy w grube plastry.

    Oliwki osączamy, kroimy na pół.

    Bułki rozkrawamy wzdłuż. Część miąższu usuwamy. Na spodnią część bułki układamy tuńczyka, następnie pomidor, bazylię (posiekaną), oliwki i jajka. Oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy górną częścią. Na wierzch układamy pokrojony na plasterki ser.

    Zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C.

    W tym czasie przygotowujemy sos:

    Do miski przekładamy makrelę wraz z zalewą, doprawiamy do smaku odrobiną zmielonej papryczki chili. Rozgniatamy widelcem.

    Bułki po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki.

    Podajemy z sosem makrelowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy