Zapiekana ryba z podwójną łuską

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Zapiekany filet z mintaja pod cienką łuską z ziemniaków i pieczarek w sosie beszamelowym

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - filet z mintaja (duży): 1 sztuka
    - ziemniaki: 6 sztuk
    - pieczarki: 3 sztuki
    - masło: 2.5 łyżki
    - mąka: 1 łyżka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - przyprawa do ryb: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - pieprz czosnkowy: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka

Zapiekana ryba z podwójną łuską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekana ryba z podwójną łuską 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, połowę wykładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego doprawiamy solą i pieprzem czosnkowym.
  • Zapiekana ryba z podwójną łuską 2. Na ziemniaki układamy filet z mintaja, a następnie posypujemy go przyprawą do ryby
  • Zapiekana ryba z podwójną łuską 3. Na rybę układamy pozostałe ziemniaki, posypujemy solą i pieprzem czosnkowym, następnie układamy cienko pokrojone plasterki pieczarek.
  • Zapiekana ryba z podwójną łuską 4. Na patelni robimy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i po chwili wlewamy mleko cały czas energicznie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem czosnkowym i gałką muszkatałową. Sos ostrożnie wylewamy na pieczarki, uważając, aby ich nie poruszyć. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy