Zapiekana ryba z podwójną łuską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, połowę wykładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego doprawiamy solą i pieprzem czosnkowym.
2.Na ziemniaki układamy filet z mintaja, a następnie posypujemy go przyprawą do ryby
3.Na rybę układamy pozostałe ziemniaki, posypujemy solą i pieprzem czosnkowym, następnie układamy cienko pokrojone plasterki pieczarek.
4.Na patelni robimy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i po chwili wlewamy mleko cały czas energicznie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem czosnkowym i gałką muszkatałową. Sos ostrożnie wylewamy na pieczarki, uważając, aby ich nie poruszyć. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 30 min.
Komentarze