Zapiekana cebula faszerowana kaszą, pieczarkami i boczkiem

0 (0 ocen)

3 cebule zostały wsunięte w kilka chwil więc opłacało się trochę popłakać przy ich przygotowaniu

Składniki:

  • 3 większe okrągłe cebule
    1 woreczek kaszy gryczanej
    0,5 niedużej cebuli
    150g pieczarek
    100g wędzonego boczku

    Sól
    Dużo pieprzu

    2 łyżki oleju

Zapiekana cebula faszerowana kaszą, pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu.

    Z cebuli ściąć wierzch i dół, wydrążyć środek.

    Pieczarki umyć i obrać . Boczek, cebulkę i pieczarki pokroić w drobniutką kostkę.

    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć pieczarki, dodać cebulę i boczek i smażyć ok. 5 minut, dodać kaszę ( dałam tylko pół torebki ) i doprawić wszystko do smaku.

    Farszem napełnić przygotowane cebule, naczynie żaroodporne posmarować pozostałym olejem, ułożyć w nim nasze danie i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190'.

    Piec 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy