Muffinki podwójnie czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo czekoladowe muffinki z gorzką czekoladą i kakao są raczej „wytrawne” i mało słodkie. Mocno czekoladowy smak przełamany jest śmietankową masą z mascarpone.

  • 30 min

Składniki:

  • (na 18 muffinek)
    1,5 szklanki mąki tortowej
    3 jajka
    2 czubate łyżeczki kakao w proszku
    1/3 szklanki cukru
    0,5 szklanki oleju
    0,5 szklanki mleka tłustego
    150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej wg gustu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na krem:
    200ml śmietany kremówki
    2 łyżeczki cukru pudru
    250g serka mascarpone

Muffinki podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
    Białka ubijamy na sztywno, nie przerywając ubijania dodajemy po kolei żółtka. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Po łyżce dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie cukier, olej, mleko oraz rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Foremki do babeczek wypełniamy ciastem do 2/3 i pieczemy 18-20 minut w temperaturze 180ºC. Studzimy.
    Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Gdy zaczną powstawać delikatne fale dodajemy stopniowo mascarpone ciągle ubijając. Krem nałożyć do szpryce cukierniczej i ozdobić nim wierzch babeczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy