Bardzo prosta i orzeźwiająca zupa. Rano wstaliśmy, a tu…śnieg! Chociaż w taki sposób można „przywołać” wiosnę.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 duża marchew
4 ziemniaki średniej wielkości
1/2 główki młodej kapusty
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 mała puszka groszku konserwowego
koperek
sól, pieprz
1.Marchew i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy na plasterki, ziemniaki w kostkę, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy sól, liście i ziele angielskie. Gotujemy kwadrans od momentu, kiedy zupa zacznie wrzeć.
Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy razem z groszkiem (z zalewą), gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem.
Komentarze