Wiosenna zupa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta i orzeźwiająca zupa. Rano wstaliśmy, a tu…śnieg! Chociaż w taki sposób można „przywołać” wiosnę.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża marchew
    4 ziemniaki średniej wielkości
    1/2 główki młodej kapusty
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 mała puszka groszku konserwowego
    koperek
    sól, pieprz

Wiosenna zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiosenna zupa 1. Marchew i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy na plasterki, ziemniaki w kostkę, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy sól, liście i ziele angielskie. Gotujemy kwadrans od momentu, kiedy zupa zacznie wrzeć.
    Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy razem z groszkiem (z zalewą), gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy