Wiosenna mieszanka z komosa ryżową

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Lekka potrawka czy tez sałatka, zwał jak zwał. Dodatek warzyw do komosy to idealne i zdrowe połaczenie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • kładniki;
    3/4 szkl. komosy ryżowej ( ja wybrałam czerwoną)
    1 mały por pokrojony w talarki
    2 ząbki czosnku
    pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
    1 i 1/2 szkl. rosołu warzywnego
    natka pietruszki lub szczypiorek
    oliwa


    sos;
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    sól do smaku

Wiosenna mieszanka z komosa ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę płuczemy na sitku, przesypujemy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Jeśli zostaje nadmiar bulionu komosę odcedzamy na sitku.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pociętego pora oraz starty czosnek i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy zielony groszek, smażymy jeszcze kilka minut aż będzie miękki. Dodajemy zawartość patelni do komosy. Delikatnie mieszamy. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy danie na talerzu. Posypujemy orzechami lub płatkami migdałowymi i szczypiorkiem bądź natką lub innymi ulubionymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy