Lekka potrawka czy tez sałatka, zwał jak zwał. Dodatek warzyw do komosy to idealne i zdrowe połaczenie.
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
kładniki;
3/4 szkl. komosy ryżowej ( ja wybrałam czerwoną)
1 mały por pokrojony w talarki
2 ząbki czosnku
pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
1 i 1/2 szkl. rosołu warzywnego
natka pietruszki lub szczypiorek
oliwa
sos;
2 łyżki oliwy
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
sól do smaku
Wiosenna mieszanka z komosa ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Komosę płuczemy na sitku, przesypujemy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Jeśli zostaje nadmiar bulionu komosę odcedzamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pociętego pora oraz starty czosnek i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy zielony groszek, smażymy jeszcze kilka minut aż będzie miękki. Dodajemy zawartość patelni do komosy. Delikatnie mieszamy. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy danie na talerzu. Posypujemy orzechami lub płatkami migdałowymi i szczypiorkiem bądź natką lub innymi ulubionymi ziołami.
Komentarze