Wiosenna babka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babka, która na myśl przywodzi zieloną wiosnę.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki oleju
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka pomarańczowa lub cytrynowa
    aromat pomarańczowy lub cytrynowy
    1 płaska łyżka spiruliny

Wiosenna babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, po chwili ubijania dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, skórkę pomarańczową i aromat. Odłożyć mniej niż połowę ciasta do innego naczynia, dodać spirulinę i wymieszać. Do wysmarowanej tłuszczem formy babki kłaść na przemian białe i zielone ciasto. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 minut.

Porady

Spirulinę można dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Jest bardzo wartościowym produktem spożywczym z zielonych alg.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy