Wieniec Bananowo-kokosowy

0 (0 ocen)

Pyszne i wilgotne ciasto. Jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Jest to jedno z moich ulubionych ciast

Składniki:

  • 200 g mąki
    200 g margaryny
    100 g cukru pudru
    4 jajka
    2 większe banany
    70 g wiórków kokosowych
    1/2 op cukru wanilinowego
    3 łyżki rumu
    3 łyżki soku z cytryny
    1 szczypta mielonego imbiru

    Lukier
    5 łyżek soku z cytryny
    130-150 g cukru pudru

Wieniec bananowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę cukier oraz żółtka utrzec razem na puszystą masę, dodając zmielony imbir oraz wiórki kokosowe.
  • 2. Banany obrac, pokroic w kostkę, skropic sokiem i rumem
  • 3. Białka ubic ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Mąkę wymieszac proszkiem do pieczenia
  • 4. Mąkę i banan dodac do masy jajecznej i wymieszac. Dodawac powoli ubite białka i delikatnie mieszac drewnianą łyżką
  • 5. Formę z kominem wysmarowac margaryną i opruszyc mąką. Wylac ciasto
  • 6. Piec ciasto w 180 stopniach około 40 min - do suchego patyczka
  • 7. Cukier puder wymieszac z sokiem na jednolitą masę. Oblac lukrem wystudzone ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy