Wielkanocne kurczaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże w proszku. Wymieszać. Dodać lekko podgrzane mleko, jajko i letnią, roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po ok. 20 minutach wyciągnąć ciasto z miski i podzielić na ok. 14-16 części. K
2.ażdą część rozwałkować na dłuższy wałek, a następnie zwinąć go w węzeł.
3.Na jednym końcu należy zrobić okrągłą główkę, drugą końcówkę przecinamy na pół, formułując ogonek.
4.Na główce robimy migdałami (w całości) dzióbki, oczka dorabiamy po upieczeniu. Piec należy 20 minut w 180 st. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.
Komentarze