Wielkanocna pieczeń z papryką

0 (0 ocen)

Pieczeń wspaniale prezentuje się na wielkanocnym stole, lecz polecam ją także na wiele innych okazji...

Składniki:

  • 75 dag mięsa mielonego,
    po 1/2 szt czerwonej, zielonej i żółtej papryki,
    3 cebule,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki masła,
    4 łyżki bułki tartej,
    2 jajka,
    5 dag parmezanu,
    sól, pieprz,
    łyżeczka rozmarynu,
    łyżeczka tymianku,
    1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    1/2 łyżeczki ostrej papryki,
    łyżeczka przyprawy do pasztetu.

Wielkanocna pieczeń z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na maśle.
  • 2. Mięso urobić, dodać cebulę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą. Na koniec dodać przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, następnie sparzyć wrzątkiem.
  • 4. Do keksówki wyłożonej folią aluminiową nałożyć trochę mięsnego farszu, ułożyć paski kolorowej papryki, przykryć mięsem i ponownie ułożyć paski papryki. Postępować tak, aż się skończą składniki. Ostatnią warstwę powinno stanowić mięso. Piec ok. 50 min w temp. 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy