Wareniki z pyrami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wareniki, czyli pierogi. Nazwa wzięła się od sposobu przygotowywania ciasta, które jest parzone wodą z dodatkiem masła i soli. Dzięki temu ciasto jest niesamowicie delikatne. Farsz może być dowolny.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Farsz:

    800 g ziemniaków
    1 duża cebula
    6 łyżek oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz

    Ciasto:

    500 g mąki pszennej
    300 ml gorącej wody
    1 łyżka masła
    sól

Wareniki z pyrami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wareniki z pyrami 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i mocno studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę.
    Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, pod koniec dodajemy przez praskę czosnek. Dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i dużą ilością czarnego pieprzu.

    Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto (na początku nożem, żeby się nie poparzyć).
    Dokładnie wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środek każdego układamy farsz. Pierogi zlepiamy, gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Podajemy z cebulką podsmażoną na maśle.

Komentarze

Podobne przepisy