Waniliowy serniczek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zapraszam na lekki serniczek z ricotty aromatyzowany prawdziwą wanilią.

  • 2 godz.

Składniki:

  • zestaw b
    a) składniki podstawowe z zestawu
    250 g ricotty
    20 g mlecznej cekolady
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    1 jajko
    c) składniki robocze
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szkl gorącej wody
    1 łyżka żelatyny
    ziarenka z 1 laski wanilii
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    szczypta soli
    d) dekoracja
    mięta


    tortownica śr. 16 cm

Waniliowy serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białko oddzielamy od żółtka, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy aż piana stanie się szklista. Wtedy dodajemy żółtko i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy dno oraz boki olejem. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 min w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Ricottę przekładamy do miski i mieszamy z pozostałym cukrem pudrem. Laskę wanilii przekrajamy na pół i wyskrobujemy z niej ziarenka tępą stroną noża. Dodajemy wanilię do serka i mieszamy. Następnie dolewamy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Wylewamy masę serową na wystudzony biszkopt ( włożony do blaszki w której się piekł). Czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej i posypujemy nią serniczek. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy