Waniliowe biszkopty z kremem różanym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Subtelne, słodkie przyjemności

  • 30 min

Składniki:

  • Na biszkopty:
    - 2 duże jajka
    - 1/3 szkl cukru
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 1/3 szkl mąki pszennej
    -1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    - ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
    Na krem:
    -250ml śmietany 30%
    - 2-3 łyżki cukru pudru
    - 1 fix do śmietany
    - kilka kropel olejku różanego
    - różowy barwnik spożywczy

Waniliowe biszkopty z kremem różanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopciki:
    Jajka ubijamy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki łączymy z ubitą masą i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskamy niewielkie ale równej wielkości porcje masy na papier do pieczenia bądź na sylikonową matę do robienia makaroników. Biszkopciki pieczemy w temp 180st.C przez około 8 do 10 minut.
  • image-15vl1rh 2. Krem:
    Śmietanę lekko ubijamy, dodajemy olejek różany i odrobinę różowego barwniki spożywczego. Następnie dodajemy cukier puder zmieszany z fixem, miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy porcję kremu na połówkę biszkopcika i przyklejamy drugi biszkopt. Gotowe ciasteczka możemy oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy