Rolada z kremem serowo-różanym

  • wyświetlono: 196 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Puszysty biszkopt, aksamitny krem serowo-różany i na wierzchu kwiaty z kremu maślanego.

  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej typ 405
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1 łyżka soku cytrynowego
4 łyżki gorącej wody
Krem serowy:
200g białego sera (u mnie wiejski)
50g masła
3 łyżki konfitury z płatków róży
Krem do wykonania kwiatowej dekoracji:
200g masła
3/4 szklanki cukru pudru
100ml gorącego mleka
barwniki spożywcze

Składniki kremów powinny mieć temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z kremem serowo-różanym

  • rolada z kremem serowym1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Nadal miksując dodajemy sok cytrynowy i cienką strużką do białek wlewamy gorącą wodę. Chwilę miksujemy - białka po dodaniu gorącej wody powinny jeszcze zwiększyć objętość.
    Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy, aż żółtka połączą się z pianą.
    Do powstałej masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki.
    Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy.

    Ciasto pieczemy w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone.
    Podczas pieczenia rolady przygotowujemy papierowe ręczniki, na które będziemy wykładać roladę.
    Ręczniki posypujemy obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników.
    Upieczone ciasto przekładamy na papierowe ręczniki.
    Gorące ciasto zwijamy w roladę. Studzimy na kratce kuchennej.
    Gdy ciasto się studzi sporządzamy krem:
    w misce miksuję blenderem ser z masłem do uzyskania gładkiej masy. Puszystą masę serową dokładnie mieszam łopatką silikonową z konfiturą różaną do połączenia mas.
  • rolada z kremem serowym2. Rozwijam biszkopt, smaruję kremem i ponownie zwijam w roladę.
  • rolada z kremem serowym3. Zwiniętą roladę przekładam na płaski talerz.
  • rolada z kremem serowym4. Krem do dekoracji:
    masło ucieram ręcznym mikserem do białości. Następnie dodaję cukier puder. Chwilę miksuję i cienką strużką wlewam gorące mleko. Miksuję do uzyskania gładkiego lśniącego kremu. 2 łyżkami kremu cienko smaruję wierzch rolady, a resztę barwię barwnikami spożywczymi. Zabarwiony krem przekładam do woreczków cukierniczych z założonymi tylkami i bezpośrednio na roladzie wykonuję kwiaty .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptrolada

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada bezglutenowa

Dodane przez: weronia1991

Bezglutenowa FIT rolada z kremem czekoladowym

Bezglutenowa rolada z nadzieniem...

Biszkopt z kremem serowym

Dodane przez: czarrna

Biszkopt z kremem serowym

Pyszne, lekkie ciasto :)

Rolada z kremem maślano - truskawkowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rolada z kremem maślano - truskawkowym

Nie pamiętam kiedy już piekłam...

image-0auw7tp

Dodane przez: Emily

Rolada z kremem i galaretką

Rolada ciasto łatwe w wykonaniu...

Tort W-Z

Dodane przez: BABECZKA 35

Wuzetka z kremem serowym

Ten torcik wyszedł mi idealnie...

Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym i brzoskwiniami

Dodane przez: Magster

Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym i...

Bardzo smaczny i nieskomplikowany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE