Walentynkowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne ciasteczka z delikatnym migdałowym aromatem. Są miękkie w środku o ile ich za bardzo nie spieczemy. Można je przechowywać w pudełku, wtedy długo pozostaną świeże.

  • 45 min

Składniki:

  • 125 g margaryny lub masła
    2 żółtka ugotowane na twardo
    1 łyżka śmietany 18 %
    ok 1 szkl mąki
    1/2 szkl cukru pudru
    kilka kropli ekstraktu z migdałów
    białko
    garść orzeszków arachidowych w karmelu

Walentynkowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę lub masło ucieramy na puch z cukrem. Dodajemy przetarte przez sitko żółtka oraz śmietanę. Na koniec wlewamy ekstrakt i wsypujemy przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Największą i najmniejszą foremką wycinamy ciastka. 2. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Największą foremką wycinamy serca. Mnie wyszło 11 sztuk. W każdym ciasteczku wycinamy taki sam kształt najmniejszą foremką.
  • Rozdrabniamy orzechy. 3. Orzeszki arachidowe rozdrabniamy nożem lub tłuczkiem.
  • Ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy orzeszkami. 4. Każde ciastko smarujemy białkiem i posypujemy orzeszkami. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut do delikatnego zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy