Pyszne ciasteczka z delikatnym migdałowym aromatem. Są miękkie w środku o ile ich za bardzo nie spieczemy. Można je przechowywać w pudełku, wtedy długo pozostaną świeże.
45 min
Składniki:
125 g margaryny lub masła
2 żółtka ugotowane na twardo
1 łyżka śmietany 18 %
ok 1 szkl mąki
1/2 szkl cukru pudru
kilka kropli ekstraktu z migdałów
białko
garść orzeszków arachidowych w karmelu
Walentynkowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę lub masło ucieramy na puch z cukrem. Dodajemy przetarte przez sitko żółtka oraz śmietanę. Na koniec wlewamy ekstrakt i wsypujemy przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
2.Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Największą foremką wycinamy serca. Mnie wyszło 11 sztuk. W każdym ciasteczku wycinamy taki sam kształt najmniejszą foremką.
3.Orzeszki arachidowe rozdrabniamy nożem lub tłuczkiem.
4.Każde ciastko smarujemy białkiem i posypujemy orzeszkami. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut do delikatnego zrumienienia.
Komentarze