Udka pieczone z dynią, ziemniakami i cebulą

0 (0 ocen)

Bardzo prosty, smaczny i zdrowy obiad, który praktycznie robi się sam :)

Składniki:

  • 2 duże udka ( u mnie ok. 70 dag)
    3-4 duże ziemniaki,
    kawałek dyni (u mnie Hokkaido ok. 35 dag)
    duża cebula,
    ząbek czosnku,
    przyprawa do ziemniaków,
    sól, curry, ostra papryka,
    oliwa z oliwek,
    ok. 60 ml wody lub bulionu,

Udka pieczone z dynią, ziemniakami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka obieramy ze skóry i nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy solą, curry, ostrą papryką i polewamy odrobiną oliwy według uznania, odstawiamy do lodówki (najlepiej by było na kilka godzin aby mięso „przeszło” przyprawami).
    Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Dynię kroimy w kostkę ( możemy obrać ze skórki ale nie jest to konieczne przy tej odmianie). Cebulę w piórka.
    Dno naczynia do zapiekania smarujemy oliwą, układamy połowę cebuli, ziemniaki, dynię, udka i resztę cebuli, posypujemy przyprawą do zmieników. Wszystko podlewamy wodą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub przykrywką.
    Pieczemy około 90 min w temperaturze 200 stopni, aż mięso będzie miękkie.
    Około 10 min przed końcem odkrywamy naczynie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy