Bardzo prosty, smaczny i zdrowy obiad, który praktycznie robi się sam :)
Składniki:
2 duże udka ( u mnie ok. 70 dag)
3-4 duże ziemniaki,
kawałek dyni (u mnie Hokkaido ok. 35 dag)
duża cebula,
ząbek czosnku,
przyprawa do ziemniaków,
sól, curry, ostra papryka,
oliwa z oliwek,
ok. 60 ml wody lub bulionu,
Udka pieczone z dynią, ziemniakami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka obieramy ze skóry i nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy solą, curry, ostrą papryką i polewamy odrobiną oliwy według uznania, odstawiamy do lodówki (najlepiej by było na kilka godzin aby mięso „przeszło” przyprawami).
Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Dynię kroimy w kostkę ( możemy obrać ze skórki ale nie jest to konieczne przy tej odmianie). Cebulę w piórka.
Dno naczynia do zapiekania smarujemy oliwą, układamy połowę cebuli, ziemniaki, dynię, udka i resztę cebuli, posypujemy przyprawą do zmieników. Wszystko podlewamy wodą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub przykrywką.
Pieczemy około 90 min w temperaturze 200 stopni, aż mięso będzie miękkie.
Około 10 min przed końcem odkrywamy naczynie.
Komentarze