Trzy spsoby na młode ziemniaki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zaproponuję młode ziemianki do dania głównego na 3 sposoby. Każdy z ich jest pyszny i to, który wybierzecie zależy tylko od Was i np. czasu jakim dysponujecie.

  • 30 min

Składniki:

  • młode ziemniaki ok. większych 4 sztuk,
    sól,
    olej rzepakowy smakowy (pomidor, bazylia, czosnek) lub zwykły.

Trzy spsoby na młode ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób 1 podstawowy, będący także bazą do pozostałych sposobów. Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w ćwiartki lub ósemki i gotujemy w koszulkach w osolonej wodzie do miękkości. Dokładnie odcedzamy, np. na durszlaku. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Skórkę oczywiście zostawiamy, bo jest najpyszniejsza i to ona daje cały smak i efekt.
  • 2. Sposób 2 - ziemniaki przygotowane jak w sposobie 1 podsmażamy na łyżeczce oleju smakowego lub zwykłego do zrumienienia. Jeżeli używamy oleju zwykłego dodajmy pod koniec smażenia przekrojony ząbek czosnku lub inne zioła, np. rozmaryn, bazylię itp

Porady

Sposób 3 - ziemniaki przygotowane jak w sposobie 1 skrapiamy olejem, mieszamy, ewentualnie przyprawiamy i podpiekamy w piekarniku temp. 180 - 200 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy