Porzeczkowiec Iwony

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Znakomity, smaczny i delikatny pomysł na deser. Porzeczki doskonale komponują się z biszkoptem oraz kremem co daje doskonałe połączenie. Ten pomysł idealnie sprawdza się na spotkaniach rodzinnych.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto: 1/2 szklanki cukru, 5 jaj, 1 i 1/2 mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka wody
    masa kakaowa: 3/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki kakao
    krem: 1 szklanka kwaśnej śmietany, 5 łyżek cukru pudru, 1 kostka masła, 1 słoik czarnej porzeczki z kompotu
    polewa: 2 czekolady (gorzka lub mleczna), 4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Porzeczkowiec iwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masa kakaowa: zagotować olej, cukier, wodę i kakao i ostudzić,
    ciasto: ubić białka z 1/2 szklanki cukru, do ubitych białek dodać 5 żółtek. Ubijając dodawać wystudzoną masę kakaową. Na koniec dodać 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżkę wody. Wyłożyć formę papierem, następnie wylać ciasto i piec 40 minut w 170 stopniach C. Po upieczeniu (zimne) ciasto przeciąć na pół.
    krem: masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy śmietanę aż powstanie puszysta masa.
    polewa: podgrzać czekoladę z mlekiem w garnku do rozpuszczenia

    Warstwy:
    ciasto
    3/4 masy
    ciasto
    1/4 masy
    porzeczki
    polewa

Porady

rozkrojone ciasto można skropić syropem z kompotu z czarnych porzeczek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować