Trufle czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Są znakomite! Ładnie zapakowane mogą stanowić prezent od serca dla bliskiej osoby.Można zmieniać smak trufli dodając do masy szczyptę chili, posiekaneorzechy, czy skórkę pomarańczową.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • - 23 dag gorzkiej czekolady (2 i 1/3 tabliczki),
    - 125 ml słodkiej śmietanki,
    - łyżeczka esencji waniliowej,
    - ewentualnie łyżka brandy lub koniaku,
    - 50 g cukru pudru,
    - 30 g gorzkiego kakao.

Trufle czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki, wsyp do miski.
    W rondelku podgrzej śmietankę doprowadzając ją niemal do wrzenia, zalej
    nią czekoladę i odstaw na około 5 minut.
  • 2. Łyżką lub za pomocą miksera zmiksuj czekoladę ze śmietaną na
    gładką masę, pod koniec dodaj cukier puder, esencję waniliową i
    ewentualnie brandy (lub koniak) (jeżeli masa jest zbyt rzadka można
    dodać 1-2 łyżki gorzkiego kakao). Odstaw masę do wystygnięcia, a
    następnie wstaw do lodówki aż całkowicie stężeje (około 2-3
    godziny).
  • 3. Twardą masę truflową nabieraj łyżką, formuj w dłoniach kulki i
    obtaczaj w gorzkim kakao, ułóż na talerzu lub w papierowych foremkach,
    wstaw do lodówki aż całkowicie stężeją.

Porady

Można zmieniać smak trufli dodając do masy szczyptę chili, posiekane orzechy, czy skórkę pomarańczową, a także obtaczając je w wiórkach czekoladowych, czy mielonych orzechach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy