Tosty z tapenade z oliwek,pomidorów,anchois i kaparów

0 (0 ocen)

  • 15 min

Potrawa pochodzi z Prowansji

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    słoiczek czarnych oliwek (100 g)
    1 łyżka kaparów
    około 5 suszonych pomidorów
    1 plaster anchois
    szczypta suszonego czosnku
    pieprz do smaku
    2 plastry sera Gorgonzola lub innego pleśniowego
    parę kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
    świeża bazylia lub natka pietruszki

Tosty z tapenade z oliwek,pomidorów,anchois i kaparów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W blenderze mieszamy oliwki, kapary, suszone pomidory. Gotową pastę smarujemy tosty upieczone w tosterze.
  • 2. Na posmarowane tosty kładziemy po plasterku sera i zapiekamy chwilę w piekarniku aż ser się rozpuści. Tosty dekorujemy świeżymi ziołami.

Porady

Jeśli nie mamy albo nie lubimy anchois możemy ten składnik pominąć.

Komentarze

Podobne przepisy