Tosty "mumie" i zupa krem z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zupa:
Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce oleju. Smażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy się zarumienią, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posypujemy przyprawami. Podlewamy wodą i dusimy około 10 minut na patelni.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy warzywa i gotujemy, aż wszystkie będą miękkie.
Czekamy, aż zupa trochę wystygnie i blendujemy.
Ponownie wstawiamy na gaz, doprawiamy, dodajemy posiekany koperek, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu.
2.Tosty:
Wierzch każdego tosta smarujemy ketchupem. Ser kroimy w paski i układamy na ketchupie.
Z pokrojonych w plasterki oliwek robimy oczy.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku , aż ser się rozpuści i tosty będą chrupiące.
Komentarze