Tosty "mumie" i zupa krem z brokułów

0 (0 ocen)

Sympatyczne tosty,które robią się w mig oraz aromatyczna brokułowa, intensywnie zielona niczym włosy Beetlejuice'a ;)

Składniki:

  • Zupa:

    litr bulionu
    kawałek korzenia selera
    dwie łodygi selera naciowego
    marchewka
    cebula
    nieduży brokuł
    ząbek czosnku
    koperek
    sól, pieprz
    czosnek granulowany

    Tosty:
    chleb tostowy
    ser żółty
    ketchup
    czarne oliwki

Tosty "mumie" i zupa krem z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa:

    Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce oleju. Smażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy się zarumienią, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posypujemy przyprawami. Podlewamy wodą i dusimy około 10 minut na patelni.

    Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy warzywa i gotujemy, aż wszystkie będą miękkie.
    Czekamy, aż zupa trochę wystygnie i blendujemy.
    Ponownie wstawiamy na gaz, doprawiamy, dodajemy posiekany koperek, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu.
  • 2. Tosty:

    Wierzch każdego tosta smarujemy ketchupem. Ser kroimy w paski i układamy na ketchupie.
    Z pokrojonych w plasterki oliwek robimy oczy.
    Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku , aż ser się rozpuści i tosty będą chrupiące.

Komentarze

Podobne przepisy