Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Torcik upiekłam na urodziny dla mojego chłopaka. Był pyszny, szybko znikał z talerza. Palce lizać.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto :

    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa :
    1 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    dżem brzoskwiniowy
    2 kostki margaryny
    szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    wiórki kokosowe do posypania

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka, dodajemy cukier,żółtka i przesiane mąki z proszkiem do
    pieczenia. Chwilę miksujemy.Wlewamy do dużej tortownicy, wyłożoną
    papierem i pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 180 °C.
  • 2. Budynie przygotowujemy według przepisu. Studzimy. 2 kostki margaryny
    ucieramy mikserem z 1 szklanką cukru. Potem dodajemy ostudzony budyń.
    Dalej ucieramy,aż masa będzie puszysta.Dzielimy na 2 części, do jednej
    dodajemy 2 łyżki kakao.
  • 3. Biszkopt dzielimy na 4 części. Przekładamy białą masą,dżemem, potem
    ciemną masą. Na wierzch ciemna masa i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
    Resztę kremu nakładamy w rękaw cukierniczy ( według własnego
    uznania,różnymi końcówkami) i dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy