Tort śmietankowo-brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort ten pierwszy raz zrobiłam na 70-te urodziny mojej babci. Wszystkim tak zasmakował, że teraz bardzo często gości na naszym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jajek
    -1,5 szklanki mąki
    -3/4 szklanki cukru
    -2 łyżeczki cukru wanilinowego
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    -400 ml śmietanki kremówki
    -500 g serka mascarpone
    -5 łyżek cukru pudru

    Ponadto:
    -sok z brzoskwiń
    -dżem brzoskwiniowy z kawałkami owoców

Tort śmietankowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukry, miksować na puszystą masę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do żółtek, miksujemy. Pianę ubijamy na sztywno, dodajemy do poprzedniej masy. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy, Pieczemy 45-50 min. w temperaturze 160 C.

    Śmietan e kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, dalej ucieramy. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy np. drewnianą szpatułką. Można też utrzeć delikatnie mikserem kilka sekund na najmniejszych obrotach.

    Ciasto kroimy na pół, każdą połówkę nasączamy sokiem z brzoskwiń. Na dolną część na obrzeża ciasta kładziemy krem, na środek wykładamy dżem i przykrywamy kremem. Kładziemy górną część biszkoptu. Na górę i boki biszkoptu wykładamy resztę kremu, równamy nożem. Wierzch możemy ustroić owocami lub według uznania.

Porady

Po upieczeniu biszkoptu możemy wyjąć go z piekarnika i rzucić o blat, aby nie opadł. Potem z powrotem wkładamy do piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy