Tort motyl śmietankowo-brzoskwiniowy ze świezymi owocami

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Tort wykonany na urodziny corki-z masa z serka marcepone i kremówki oraz z musem brzoskwiniowym..lekki i smaczny.Z duza iloscia świezych owoców.Niestety nie zdązyłam zrobic zdjecia srodka tortu. , ale wiem ze był pyszny bo znikł w ekspresowym tempie!Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1. Biszkopt:
    10 sporych jajek
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1, 5 łyzeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

    2. Składniki na mase brzoskwiniowa z galaretką:
    2 puszki brzoskwiń w syropie
    2 galaretki brzoskwiniowe
    3, Krem:
    2 tabliczki białej czekolady
    500 g serka mascarpone
    500 g śmietany kremówki
    oraz dzem. u mnie był domowy robiony z czarnej porzeczki.
    oraz:
    niebieska galaretka,
    2 rurki waniliowe-czujki.
    owoce: kiwi, 2-3 mandarynki, około 10 sztuk duzych winogron,
    i do dekoracji:
    srebrne perełki.
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort motyl śmietankowo-brzoskwiniowy ze świezymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt:
    Oddzielic białka od żółtek.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać oba cukry i zmiksowac.Dodawać po kolei żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń wymieszać w miseczce. Następnie przesiać do ciasta i całośc powoli wymieszać .

    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w 180 s.przez około 40 minut,.Wystudzony biszkopt przekroic na 3 częśći.

    2,Niebieską galaretke przygotowac wg instrukcji i odstawic do steżenia.

    3.Puszkę brzoskwiń zblendować na gładki mus. Drugą puszkę brzoskwiń odsączyć i z uzyskanego soku odlać 1/2 szklanki, resztę wlać do powstałego musu. Przelać go do garnuszka , podgrzać az zacznie wrzec .( Brzoskwinie odłozyc- beda nam potrzebne do ułozenia na masie )Następnie zestawić z ognia wsypać galaretki, mieszać aż się rozpuszczą. Masę odstawić do wystudzenia.

    4. Czekoladę biała roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do całkowitego
    wystudzenia. Serek mascarpone ubić mikserem ze śmietaną na sztywno .

    5.Przełozenie i wykonanie tortu:

    Biszkopt przeciąć na pół, odwrócić okrągłą częścią do siebie, tak żeby nadać kształt skrzydeł motyla. Na paterze położyć pierwsze 2 blaty biszkoptu, nasączyć 1/3 szklanki ponczu, (połowe szklanki soku z zalewy mieszamy z połowa szklanki wody- i mamy poncz.) nałożyć tężejący mus brzoskwiniowy Następnie nałożyć kolejne 2 blaty biszkoptu, nasączyć 1/3 szklanki ponczu, odłożyć do lodówki aż mus brzoskwiniowy całkowicie stężeje.
    Rozsmarować dżem oraz nałożyć połowę kremu, równomiernie rozprowadzić. Brzoskwinie, które wczeniej zostały odłozone-pokroic w paski i ułożyć na kremie. Przykryć ostatnimi 2 blatami biszkoptu, nasączyć resztą ponczu. Boki oraz górę tortu wysmarować kremem, szpryca wyciskac wokoło tzw. rozetki. srodek ozdobic kawałkami stęzałej galaretki, owocami, perełkami.... nie zapominajac o czujkach z rurek.
    Tort schłodzic.Smacznego.

Porady

tortownica o wym. 28 cm. obie strony motyla lewa iprawą - dekorujemy tak samo. do dekoracji mozna uzyc dowolbych owoców/ Tort schłodzic w lodówce najlepiej przez cała noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować