Tęczowe babeczki z galaretek

0 (0 ocen)

Pyszny,lekki,niebyt słodki deser.Doskonały na upały.

Składniki:


  • 3 galaretki,każda innego koloru(u mnie niebieska,czerwona i żółta)
    1/2 l mleka skondensowanego niesłodzonego
    owoce do dekoracji

Tęczowe babeczki z galaretek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w trzech osobnych naczyniach.Zalać każdą z nich w szklance gorącej wody,a następnie odstawić do przestudzenia.Dobrze schłodzone mleko skondensowane przelać do dużego i głębokiego naczynia.Mikserem ustawionym na najwyższe obroty ubijać je na piankę.
    Foremki w kształcie babek(ewentualnie do muffinek,zwykłe salaterki) wysmarować masłem.Odstawić do lodówki,aby masło zastygło na ściankach.Ubite mleko podzielić na 3 części.Do każdej części dodać 1 galaretkę,dokładnie połączyć.Wyjąć foremki,rozlać do nich jednego koloru piankę,u mnie niebieska,odstawić do stężenia.Po paru minutach na stężałą piankę wylać następną,innego koloru(u mnie żółta). Gdy pianka stężeje wylać ostatnią z nich- u mnie czerwona.Odstawić do zastygnięcia na 2-3 godziny,wyjąć z foremek,obłożyć owocami.

Komentarze

Podobne przepisy