Tęcza na obłoczkach

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bajeczny deser, który zachwyci każdego miłośnika słodkości, a szczególnie dzieci.

  • 20 min

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    1 szafirowa galaretka (użyłam Wodzisław)
    2 białka jaja kurzego
    6 łyżek cukru
    1 opakowanie tęczowych żelek

Tęcza na obłoczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Przelać do miseczek lub pucharków, ostudzić i włożyć do lodówki w celu schłodzenia galaretki.
  • 2. Przed samym podaniem ubić białka jaja kurzego, dodawać po łyzce cukru i ucierać, aż piana stanie się lśniąca i sztywna.
  • 3. Ubita pianę z białek przełożyć do szprycy i wycisnąć dwa duże kleksy z piany na galaretkę w pucharku.
  • Tęcza na obłoczkach 4. Żelki ułożyć na obłoczkach z piany, tak aby powstała tęcza.

Porady

Jeżeli białko przy ubijaniu nie będzie wystarczająco lśniące i sztywne należy dodać pół łyżeczki octu winnego np. jabłkowego. Zamiast białek ubitych z cukrem można dodać serek mascarpone bądź śmietankę 30%.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy