Tatar ze śledzi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -200 g świeżych niesolonych śledzi
    -30 g suszonych śliwek
    -świeży majeranek
    -por
    -2 jabłka
    -2 łyżki oleju słonecznikowego
    -15 g pestek ślonecznika
    -cytryna
    -1 cebula
    -3 łyżki kwaśnej śmietany
    -sól
    -pieprz

Tatar ze śledzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie oczyszczamy, wyfiletowujemy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę i mieszamy z pokrojonymi w kostkę suszonymi śliwkami i posiekanym świeżym majerankiem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy sól, pieprz, cukier oraz olej słonecznikowy. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Kroimy jabłka w kostkę i mieszamy z posiekanym porem, pokrojoną cebulą i uprażonymi pestkami. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i kwaśną śmietaną. Dodajemy do śledzi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy