Składniki na formę o średnicy 23 cm i wysokości 3 cm:
woreczek ryżu
200 g pieczarek
300 g fileta z kurczaka
200 g śmietany
100 g żółtego sera ( ok. 2 łyżki odkładamy do posypania tarty)
przyprawa do potraw Kucharek
przyprawa do kurczaka
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
Tarta z nadzieniem ryżowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
2.Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
3.Kurczaka również kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i Kucharkiem i smażymy.
4.Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do ugotowanego ryżu dajemy pieczarki, kurczaka, ser, śmietanę, przyprawiamy Kucharkiem i pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy.
5.Powstałą masę wykładamy na podpieczone ciasto, posypujemy pozostałym serem żółtym. Zapiekamy około 20 minut.
Komentarze