Tarta z nadzieniem ryżowo-pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

pożywna i przesmaczna :)))

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na formę o średnicy 23 cm i wysokości 3 cm:
    woreczek ryżu
    200 g pieczarek
    300 g fileta z kurczaka
    200 g śmietany
    100 g żółtego sera ( ok. 2 łyżki odkładamy do posypania tarty)
    przyprawa do potraw Kucharek
    przyprawa do kurczaka
    pieprz ziołowy
    tłuszcz do smażenia

    CIASTO:
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    80 g margaryny
    szczypta soli

Tarta z nadzieniem ryżowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
  • 2. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • 3. Kurczaka również kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i Kucharkiem i smażymy.
  • 4. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do ugotowanego ryżu dajemy pieczarki, kurczaka, ser, śmietanę, przyprawiamy Kucharkiem i pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy.
  • 5. Powstałą masę wykładamy na podpieczone ciasto, posypujemy pozostałym serem żółtym. Zapiekamy około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy