Tarta z jagodami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Pyszna tarta na spodzie z granoli, z kremem z mascarpone i mnóstwem jagód.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • szklanka domowej granoli, najlepiej z migdałami
    pół szklanki mąki pszennej
    ćwierć szklanki cukru (jeśli granola jest bardzo słodka można pominąć)
    75g masła
    250g mascarpone
    125ml zimnej śmietanki kremówki
    dwie łyżki cukru pudru
    pół kilograma jagód
    opcjonalnie łyżeczka ekstraktu z wanilii
    listki mięty do dekoracji

Tarta z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Granolę zmielić lub utłuc na mąkę. W garnczku rozpuścić masło, zdjąć z ognia, wymieszać z granolą i cukrem. Zostawić na 10 minut do przestygnięcia, po tym czasie dodać mąkę. "Ciasto" będzie miało konsystencję mokrej ziemi. Wylepić nim formę dobrze dociskając. Wrzucić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec spód do zrumienienia, 15-25 minut.
    Upieczony spód odstawić do ostudzenia.
  • 2. Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć chwilę mikserem, wymieszać ze śmietanką i cukrem. Wmieszać do kremu delikatnie 1/4 do 1/3 jagód. Krem rozsmarować delikatnie na w pełni wystudzonym spodzie, na wierzch wysypać pozostałe jagody, udekorować listkami mięty. Można podawać od razu lub przechowywać w lodówce. Tarta nawet po dwóch dobach nie traci na smaku i konsystencji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy