Pyszna tarta na spodzie z granoli, z kremem z mascarpone i mnóstwem jagód.
Dla 8 osób
Składniki:
szklanka domowej granoli, najlepiej z migdałami
pół szklanki mąki pszennej
ćwierć szklanki cukru (jeśli granola jest bardzo słodka można pominąć)
75g masła
250g mascarpone
125ml zimnej śmietanki kremówki
dwie łyżki cukru pudru
pół kilograma jagód
opcjonalnie łyżeczka ekstraktu z wanilii
listki mięty do dekoracji
Tarta z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Granolę zmielić lub utłuc na mąkę. W garnczku rozpuścić masło, zdjąć z ognia, wymieszać z granolą i cukrem. Zostawić na 10 minut do przestygnięcia, po tym czasie dodać mąkę. "Ciasto" będzie miało konsystencję mokrej ziemi. Wylepić nim formę dobrze dociskając. Wrzucić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec spód do zrumienienia, 15-25 minut.
Upieczony spód odstawić do ostudzenia.
2.Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć chwilę mikserem, wymieszać ze śmietanką i cukrem. Wmieszać do kremu delikatnie 1/4 do 1/3 jagód. Krem rozsmarować delikatnie na w pełni wystudzonym spodzie, na wierzch wysypać pozostałe jagody, udekorować listkami mięty. Można podawać od razu lub przechowywać w lodówce. Tarta nawet po dwóch dobach nie traci na smaku i konsystencji.
Komentarze