Tarta z jagodami

0 (0 ocen)

Tarta z jagodami jest wspaniała... Pyszne śmietankowy krem i cała góra jagód...

Składniki:

  • Ciasto:
    175g mąki pszennej,
    130g masła lub margaryny,
    żółtko,
    35ml mleka,
    1/2 łyżeczki soli,
    2 łyżki cukru pudru.

    Nadzienie:
    250g serka mascarpone,
    330ml śmietanki 30%,
    100g białej czekolady,
    3 łyżki likieru jajecznego,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 łyżki dżemu z borówek lub jagód,
    400g świeżych jagód,
    4 małe bezy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, żółtko i posiekane masło. Wlać mleko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej formy na tartę, nakłuć widelcem. Przykryć papierem i piec ok. 10min w temp. 180st, zdjąć papier i piec jeszcze ok. 10-15minut. Ostudzić.
  • 2. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce serka mascarpone. Dodać przestudzoną czekoladę i likier jajeczny. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście. Posypać jagodami. Na wierzchu rozkruszyć bezy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mascarpone Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować