Tarta z jagodami

0 (0 ocen)

Kruche ciasto, które upiekłam po przeglądzie moich notatek kulinarnych. Smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    10 dag cukru pudru
    cukier wanilinowy
    1 kostka masła
    3 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    500 g owoców leśnych
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    Beza:
    3 białka
    6 łyżek cukru

Tarta z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i dać na 1/2 godziny do lodówki. Wylepić ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec ok. 20 minut w temp.180stopni.
  • 2. Owoce, jeśli są rozmrożone odsączyć, sok uzupełnić wodą do 1/2 l, odlać 1/2 szklanki do rozpuszczenia mąki. Resztę wody zagotować z cukrem, dodać rozpuszczoną mąkę i ugotować kisiel, pod koniec dodać owoce. Gorące przełożyć na podpieczony spód.
  • 3. Białka ubić z solą i cukrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić ciasto. Piec w temp. 160 stopni 15 minut.

Porady

Jagody można zastąpić innymi owocami, np. maliny, jeżyny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy